Belka
Piątek, 16 Listopada 2018   imieniny: Maria, Edmund, Marek
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 

Superfood napędem do rozwoju rynku spożywczego

Data publikacji: 2017-06-22, Data modyfikacji: 2017-08-29
A A AWydrukDrukuj  
 
Superfood napędem do rozwoju rynku spożywczego

Od kilku lat wzmacnia się trend rynkowy dla produktów superfood. Pozytywne wiadomości dla sympatyków super-żywności napływają właśnie z Kalifornii. Według danych Amerykańskiego Urzędu Statystycznego ds. Rolnictwa (NASS) tegoroczne, szacowane plony śliwek kalifornijskich wyniosą 105 tys. ton, co oznacza ponad 100 proc. wzrostu w porównaniu z rokiem 2016! To bardzo dobra informacja dla biznesu.

Obfity rok

Pozytywne prognozy sierpniowych zbiorów pozwalają zachować optymizm i sądzić, że w roku 2017 Kalifornia będzie miała znaczący wkład w rozwój światowych rynków super-żywności.

Z optymizmem patrzymy w rok 2017. Szacowany wzrost plonów o 106 proc. to obiecująca prognoza dla całego rynku suszonych śliwek z Kalifornii, ale także dla przemysłu spożywczego. Ponadto w tym roku nie tylko przewidywane są zwiększone zbiory, ale również wyższa sprzedaż drzewek śliwkowych. W 2017 r. odnotowano wzrost ich sprzedaży o 14% i przewiduje się kolejny, ośmioprocentowy w 2018 r. do 652 185 drzew. To dobre dane na przyszłość.” – komentuje Esther Ritson-Elliott.

Zorientowani na zdrowie

Zdrowe jedzenie staje się coraz popularniejsze nie tylko w Europie, ale również w Polsce. Do tego trendu zalicza się także moda na jedzenie typu super-żywność. Według raportu globalny rynek produktów "superfood", "supergrain", "superfood" w latach 2011- 2015 urósł o 202 proc. Superfood to produkty naturalnie bogate w składniki odżywcze, uważane za szczególnie korzystne dla naszego zdrowia. Do grupy tych produktów należą suszone śliwki wyróżniające się tym, że są aktualnie jedynym suszonym owocem, który uzyskał potwierdzone oświadczenie zdrowotne w Europie. Taka żywność regularnie pojawia się w codziennym menu polskiego konsumenta, a biznes spożywczy systematycznie rozszerza swoją ofertę, aby sprostać oczekiwaniom wymagających klientów.  W ten trend chce wpisać się branża suszonej śliwki ze słonecznej Kalifornii, która od kilku lat realizuje nad Wisłą kampanię marketingową, służącą rozwojowi rynku suszonej śliwki w tej części Europy.

Szansa food biznesu

Zwiększający się popyt na super-żywność jest sprzyjającą perspektywą dla rozwoju całej branży spożywczej. Na śniadaniu prasowym zorganizowanym 21 czerwca br. w Warszawie eksperci dyskutowali o szansach jakie daje ten trend dla food biznesu.

"Trend na produkty typu superfood przywraca zapomniane, mniej używane warzywa i owoce do powszechnego użytku. Konsumenci są coraz bardziej świadomi i chcą wiedzieć więcej o produkcie, który spożywają. Pochodzenie, jakość, wartości odżywcze w nim zawarte, są dla nich podstawową informacją, której oczekują od producentów żywności, jak i restauracji. Rynek HoReCa już o tym wie i dostosowuje swoją ofertę do tych zmian." – podsumowuje Agata Godlewska.

informator-lokalny.pl, Źródło artykułu: infowire
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Kreska
Dodaj artykuł
Najnowsze komentarze
 
    Kreska
     
    Polecane

    DOSTAWCY-INTERNETU-W-POLSCE-NAJLEPSZY-INTERNET

     




    Brak sond
     
    Newsletter
    Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
     
     
    leżajski

    Powiat leżajski – powiat leżący na Podkarpaciu, mający swoją siedzibę w mieście Leżajsk. Graniczy z czterema powiatami - przeworskim, łańcuckim, rzeszowskim, niżańskim i biłgorajskim. Przynależą do niego gminy: Leżajsk, Nowa Sarzyna, Grodzisko Dolne, Kuryłówka oraz miasta Leżajsk i Nowa Sarzyna.

    Powiat jest bardzo chętnie odwiedzany przez turystów i pielgrzymów. Sporymi atrakcjami są m.in. Bazylika OO. Bernardynów, Muzeum Prowincji Ojców Bernardynów, Ratusz. Na terenie powiatu największą część stanowią lasy, co sprzyja turystyce, dzięki spokojnym okolicznościom przyrody. Do dyspozycji turystów zmotoryzowanych powstał bardzo znany Szlak Turystyczny Trandslans, który liczy niemal 122 kilometry! Na zwiedzenie go trzeba przeznaczyć aż 14 godzin. Drugim istotnym punktem powiatu jest znana w kraju trasa do uprawiania nordic walking.

     

    Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola