Belka
Czwartek, 28 Marca 2024   imieniny: Aniela, Sykstus, Joanna
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Pomysły na pyszności z grzybami – tylko z marką WINIARY

Data publikacji: 2017-08-20, Data modyfikacji: 2017-08-29
A A AWydrukDrukuj  
 
Pomysły na pyszności z grzybami – tylko z marką WINIARY

Jesienna wycieczka do lasu to idealny pomysł na wyciszenie i oderwanie się od codziennego zabiegania. Zwieńczeniem przyjemnej przechadzki może być koszyk pełen leśnych skarbów. Grzyby otwierają nam wiele kulinarnych drzwi – możemy je suszyć, gotować, podać z mięsem lub w postaci pysznej zupy. Skorzystaj z pomysłów marki WINIARY i wypełnij dom niepowtarzalnym aromatem grzybowych potraw. Niech eksperymenty kulinarne z borowikami, maślakami, kurkami czy podgrzybkami na stałe zagoszczą na Waszych stołach!

Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY – wyróżnia się niepowtarzalnym grzybowym smakiem, który przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa. Kawałki grzybów oraz idealnie dobrane proporcje ziół, przypraw i innych składników nadają jej ten wyjątkowy smak.

Bulion grzybowy z borowikami WINIARY – każdego dnia zapewni to, co najlepsze w sezonie jesiennym. Smak i zapach zawdzięcza suszonym borowikom i innym składnikom, które doskonale dopełnią smak zup i sosów. Idealnie pasuje też do kapusty.

Sos grzybowy jak staropolski Jak u Mamy WINIARY – prawdziwa perła wśród sosów WINIARY. Bogaty w smaki i aromaty, które zawdzięcza głównie doskonałej kompozycji grzybów, ziół, przypraw i innych składników. Idealnie uzupełni smak potraw i nada charakteru każdemu daniu.

Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY - ta wyjątkowa przyprawa idealnie podkreśli smak zup i wielu innych potraw mięsnych oraz warzywnych.

Sugerowana cena detaliczna produktów:

Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY – ok. 2,29 zł

Bulion grzybowy z borowikami WINIARY – ok. 2,50 zł

Sos grzybowy jak staropolski Jak u Mamy WINIARY – ok. 2,99 zł

Przyprawa ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY – ok. 2,25 zł

Grzybowe inspiracje

Uwielbiamy grzybobranie, bo to jeden z najlepszych sposobów na relaks. Wycieczka do lasu to jednak nie tylko moc walorów otaczającej nas natury. Koszyk wypełniony prawdziwkami, borowikami, kurkami będzie prawdziwym trofeum, dzięki któremu na długo wypełnimy dom wspaniałym zapachem przywołującym wspomnienia z dzieciństwa. Co możemy z nich przygotować? Już dziś skorzystaj z pomysłów marki WINIARY na pyszne i aromatyczne dania z grzybami w roli głównej.

Esencjonalny smak borowików

Jednym z naszych pomysłów na obiad, który zasmakuje bliskim jest rozgrzewająca, wykwintna zupa grzybowa.

Składniki:

Zupa borowikowa Jak u Mamy WINIARY (2 opakowania)

Borowiki (250 g)

Masło (2 łyżki)

Śmietana 18% (2 łyżki)

Posiekana natka pietruszki (1 łyżka)

Sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Zawartość torebek dokładnie rozprowadzamy w 1 l zimnej wody, stawiamy na ogniu i mieszamy do chwili zagotowania. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Borowiki kroimy na połowy, podsmażamy na maśle i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotową zupę rozlewamy do bulionówek i podajemy z połówkami grzybów. Jak szybko i jak pysznie!

Wzbogać swoją kuchnię o nowe smaki

Danie główne nie zawsze musi być wyzwaniem. Niektóre z dobrze znanych nam pomysłów możemy smacznie urozmaicić. Zaskocz bliskich uwielbianym smakiem gołąbków, jednak w nieco innym wydaniu, bo z grzybami. Ta tradycyjna potrawa zyska dzięki nim oryginalnego aromatu i smaku, który naprawdę Cię zaskoczy!

Składniki:

Bulion grzybowy z borowikami WINIARY (2 kostki)

Przyprawa Ziarenka smaku uniwersalne WINIARY (do smaku)

Sos grzybowy jak staropolski Jak u Mamy WINIARY (1 opakowanie)

Grzyby leśne lub pieczarki (500 g)

Duża cebula (1 sztuka)

Masło (2 łyżki czubata)

Ryż (1 szklanka)

Główka kapusty (1 sztuka)

Olej (2 łyżki)

Pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, kroimy drobno, dokładnie płuczemy, a następnie gotujemy, po czym odsączamy. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy grzyby i razem przesmażamy. Doprawiamy przyprawą ZIARENKA SMAKU oraz pieprzem. Ryż gotujemy na sypko, mieszamy z grzybami i razem doprawiamy. Z główki kapusty wykrajamy środek, po czym wkładamy ją do wrzącej wody (ok. 2 l) z dodatkiem oleju i zdejmujemy kolejno sparzone liście. Następnie nakładamy na nie porcje farszu i formujemy gołąbki, po czym układamy je ciasno w garnku wyłożonymi małymi liśćmi. Rozpuszczamy kostki bulionowe w 3 szklankach gorącej wody i zalewamy gołąbki przygotowanym bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Zawartość Sosu grzybowego jak staropolski Jak u Mamy WINIARY rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody, stawiamy na ogniu i mieszamy do chwili zagotowania. Gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 2-3 minuty, często mieszając. Podajemy z pysznym sosem grzybowym i ziemniakami lub kromką razowego pieczywa. Mmm…, ale smak!

informator-lokalny.pl, Źródło artykułu: infowire.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
leżajski

Powiat leżajski – powiat leżący na Podkarpaciu, mający swoją siedzibę w mieście Leżajsk. Graniczy z czterema powiatami - przeworskim, łańcuckim, rzeszowskim, niżańskim i biłgorajskim. Przynależą do niego gminy: Leżajsk, Nowa Sarzyna, Grodzisko Dolne, Kuryłówka oraz miasta Leżajsk i Nowa Sarzyna.

Powiat jest bardzo chętnie odwiedzany przez turystów i pielgrzymów. Sporymi atrakcjami są m.in. Bazylika OO. Bernardynów, Muzeum Prowincji Ojców Bernardynów, Ratusz. Na terenie powiatu największą część stanowią lasy, co sprzyja turystyce, dzięki spokojnym okolicznościom przyrody. Do dyspozycji turystów zmotoryzowanych powstał bardzo znany Szlak Turystyczny Trandslans, który liczy niemal 122 kilometry! Na zwiedzenie go trzeba przeznaczyć aż 14 godzin. Drugim istotnym punktem powiatu jest znana w kraju trasa do uprawiania nordic walking.

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola