Każda pora roku rządzi się swoimi prawami – jesień to okres, kiedy w kuchni chętnie wykorzystujemy pachnące lasem, aromatyczne kapelusze. Wraz z nadejściem coraz krótszych dni rozpoczyna się bowiem sezon zbioru grzybów. Cenimy je za niepowtarzalny smak. Wykorzystywane już na dawnych szlacheckich stołach, stanowią bazę wielu narodowych dań.
W naszych rodzimych lasach możemy znaleźć około trzydziestu jadalnych gatunków grzybów. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że są bardzo uniwersalne w kuchni - mogą zostać poddane procesowi gotowania, marynowania, suszenia, smażenia czy mrożenia. Oczywiście najlepsze są te świeże. Wykorzystajmy nadchodzącą jesień w pełni i przekonajmy się o niezwykłym aromacie grzybów!
Ważne! Jeśli chcemy zaopatrzyć się w grzyby na własną rękę, należy mieć zawsze przy sobie atlas z opisem wszystkich gatunków występujących w Polsce. Pamiętajmy jednak, że w wielu miejscach możemy zakupić wspominane „aromatyczne kapelusze” bez zbędnego stresu i ryzyka.
Po pierwsze - aromatyczny sos grzybowy
Najlepszy, bo niezwykle aromatyczny i esencjonalny sos przygotujemy ze świeżych grzybów. Wykorzystuje się go do mięs, ale świetnie sprawdzi się także jako dodatek do klusek, ziemniaków czy kasz. Przygotowując sosy, warto postawić na kurki, borowiki czy podgrzybki. Możemy sięgnąć też po te suszone, pamiętając o uprzednim namoczeniu ich we wrzącej wodzie. Do zagęszczenia i uzyskania kremowej konsystencji warto dodać śmietanę lub jogurt naturalny. „Należy pamiętać o odpowiednim przyprawieniu – pieprz, sól czy ziele angielskie sprawdzą się w tej roli świetnie. Charakteru doda także zeszklona cebula i natka pietruszki”, przypomina szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Sos kurkowy
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 osoby
Składniki:
Sposób przygotowania:
Po drugie – makaronowe wariacje z grzybami
Uwielbiany przez nas-Polaków makaron dobrze komponuje się także z grzybami. Jest to idealna propozycja na pożywny i pełnowartościowy posiłek. Danie można przyrządzić z grzybów leśnych lub też po prostu z dodatkiem pieczarek. W tym daniu świetnie sprawdzi się makaron penne, tagliatelle czy pappardelle. Przygotowując tego typu potrawę, dodajemy składniki według uznania, należy jednak pamiętać, że to grzyby odgrywają tu główną rolę. Aby wydobyć z nich głębię smaku, postawmy na dużą ilość przypraw.
Tagliatelle z grzybami i kurczakiem
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
Sposób przygotowania:
Po trzecie – farsze do mięs
W kuchni staropolskiej grzyby bardzo często towarzyszyły daniom mięsnym. Znakomicie komponują się bowiem z wieloma rodzajami mięsa – od wieprzowiny (karkówka, schab, łopatka) po kurczaka czy indyka. Do tego typu dań świetnie pasują zarówno świeże, jak i suszone grzyby. Schab z farszem z dodatkiem prawdziwków nabierze jesiennej szlachetności.
Schab pieczony z grzybami i szpinakiem
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
Sposób przygotowania:
Po czwarte – aromatyczna zupa grzybowa
Aby uzyskać najlepszy smak, szefowie kuchni proponują sięgać po świeże grzyby. W zupach idealnie sprawdzą się kurki – w towarzystwie warzyw i dużej ilości ziół. Takie połączenie pozwala na uzyskanie prawdziwego przysmaku. Klasyczna i prosta zupa to także ta przygotowana z maślaków. Oto pyszne, rozgrzewające jesienne danie!
Zupa z maślaków
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
Sposób przygotowania:
Po piąte – uduś je!
Pokrojone w małe kawałki, podsmażone na maśle, z dodatkiem zeszklonej cebuli, a przy tym odpowiednio doprawione, grzyby stworzą proste i smacznie danie lub jego bazę. Część jesiennych zbiorów warto zapasteryzować i stworzyć swoje zapasy na nadchodzącą zimę.
Duszone grzyby
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6 osób
Składniki:
Sposób przygotowania:
Już wiadomo, że grzyby to prawdziwa skarbnica smaków. Wykorzystajmy ich sezonowość i stwórzmy pyszne, aromatyczne dania!
Smacznego!
Powiat leżajski – powiat leżący na Podkarpaciu, mający swoją siedzibę w mieście Leżajsk. Graniczy z czterema powiatami - przeworskim, łańcuckim, rzeszowskim, niżańskim i biłgorajskim. Przynależą do niego gminy: Leżajsk, Nowa Sarzyna, Grodzisko Dolne, Kuryłówka oraz miasta Leżajsk i Nowa Sarzyna. Powiat jest bardzo chętnie odwiedzany przez turystów i pielgrzymów. Sporymi atrakcjami są m.in. Bazylika OO. Bernardynów, Muzeum Prowincji Ojców Bernardynów, Ratusz. Na terenie powiatu największą część stanowią lasy, co sprzyja turystyce, dzięki spokojnym okolicznościom przyrody. Do dyspozycji turystów zmotoryzowanych powstał bardzo znany Szlak Turystyczny Trandslans, który liczy niemal 122 kilometry! Na zwiedzenie go trzeba przeznaczyć aż 14 godzin. Drugim istotnym punktem powiatu jest znana w kraju trasa do uprawiania nordic walking. |
Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola